Peter Kozmus

Peter Kozmus je čebelar, raziskovalec, predsednik Sveta za čebelarstvo na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, podpredsednik mednarodne čebelarske organizacije APIMONDIA in še bi lahko naštevali.

Čebelari od 14 leta dalje in čebelarjenje mu veliko pomeni. S čebelami ravna spoštljivo in mirno zaradi česar so njegove čebele izredno mirne. V čebelarstvu se zanima predvsem za ohranitev kranjske čebele, poleg tega ga zanima tudi vzreja matic.

Obiskoval je srednjo kmetijski šolo v Šentjurju pri Celju, nato pa se je vpisal na Biotehniško fakulteto smer zootehnika. Po diplomi, ki jo je zaključil na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in zanjo prejel Prešernovo nagrado, se je leta 2003 kot raziskovalec zaposlil na Nacionalnem inštitutu za biologijo, na oddelku za entomologijo. V doktorski disertaciji, ki jo je objavil leta 2007 je opisal genetsko diverziteto čmrljev v Sloveniji in jo primerjal z raznolikostjo drugod.

Po končanem podiplomskem študiju, se je zaposlil na Kmetijskem inštitutu Slovenije, kjer je delal najprej na področju varstva rastlin in preučeval različne vplive kmetijstva na razvoj čebeljih družin. V letu 2014 se je zaposlil na Čebelarski zvezi Slovenije, kjer opravlja naloge vodje rejske organizacije za kranjsko čebelo v Sloveniji.

Čebelarska javnost ga je spoznala leta 2003, ko je bil generalni sekretar APIMONDIA 2003 kongresa, ki je potekal v Sloveniji. Aktivno je sodeloval tudi pri organizaciji dogodka APIMEDICA 2010 in COLOSS konference 2015 v Sloveniji. Sodeluje v različnih čebelarskih združenjih in se udeležuje mednarodnih čebelarskih dogodkih. Aktivno je sodeloval na čebelarskih dogodkih v Avstriji, Italiji, Hrvaški, Srbiji, Bolgariji, Franciji, Belgiji, Indiji, Irski, Argentini, Ukrajini, Etiopiji, Savdski Arabiji, Združenih Arabskih Emiratih, Južni Koreji …

Zaposlen je na Čebelarski zvezi Slovenije, kjer opravlja številne naloge, glavna naloga je strokovno vodenje Rejskega programa za kranjsko čebelo.

Je soavtor številnih znanstvenih in strokovnih prispevkov s področja čebel, čmrljev in opraševanja Poleg tega je soavtor knjig: Čebelarjenje za vsakogar in Čmrlji v Sloveniji. Na ČZS je bil vodja projekta svetovni dan čebel, na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano pa je Predsednik Sveta za Čebelarstvo.

V zadnjem obdobju je kot urednik sodeloval pri nastanku knjige Brez čebel ne bo življenja.

Prijavite se na E-novice

Ob prijavi boste prejeli KODO
za brezplačno dostavo!

S prijavo soglašate, da vam lahko na vaš naslov pošiljamo e-novice.