Matični mleček

Zdravilni učini matičnega mlečka so poznani že več tisočletji, saj so ga poznali in uporabljali že faraoni v Egiptu. Skozi zgodovino se je o njem govorilo veliko različnih stvari, med drugim so ga opisovali celo kot čudo vseh čudes. Danes zaradi številnih raziskav o njem vemo veliko več, čeprav vsi vplivi in načini delovanja še vedno niso znani.

Pridobivanje

Matični mleček izločajo čebele delavke med 5. in 12. dnevom starosti iz hipofaringealnih žlez. V tem obdobju čebele »hranilke« hranijo ličinke, matico in trote v času parjenja. Po 12. dnevu se jim žleza skrči, dokler popolnoma ne izgine. Pri maticah je žleza slabo razvita, pri trotih pa je ni. Matični mleček pridobivamo tako, da ga pobiramo iz celic iz katerih bi se razvile matice (matičnikov) ali iz celic z mlado zalego. Za kilogram matičnega mlečka moramo izprazniti več kot 2000 matičnikov.

Kaj vsebuje

Matični mleček je bele do bledorumene barve, gosto tekoč, značilnega vonja ter kiselkastega in rahlo pekočega okusa. Čebele ga sintetizirajo predvsem iz cvetnega prahu, verjetno pa k njegovemu nastanku pripomore tudi med. Vsebuje 60 do 70% vode; 12 do 25% beljakovin; 6 do 15% maščob; 10 do 15% ogljikovih hidratov; 11 do 20% aminokislin; 12% skupnih reduktivnih snovi; 0,82% rudninskih snovi in 2,84% nedoločenih snovi. Je bogat z vitamini B-kompleksa, poleg njih pa vsebuje še vitamina C in D, vitamina E pa je malo. Vsebuje še specifične maščobne kisline, sladkorje, sterole, snovi s fosforjem in nukleinske kisline. Vsebuje precej 10-hidroksi dekanojske kisline, ki deluje zaviralno na razvoj mnogih bakterij in plesni, kar je nujno za mleček, ki bi bil sicer bogato gojišče za mikroorganizme.

Zdravilni učinki

Matični mleček ni zdravilo za vse, kot so to nekoč oznanjali, res pa je, da je koristen in učinkovit v mnogih bolezenskih primerih. Posebno dobre rezultate so z njim dosegli pri otrocih in starejših ljudeh, zato je marsikje priznan kot zdravilo in poživilo. Zahodna medicina ga kot zdravilo ne priznava, velja pa kot splošno poživljajoče sredstvo. Ima številne dokazane dobrodejne lastnosti, med katerimi so najpomembnejše, da:

  • povzroča splošno dobro počutje in odstranjuje kronične oblike utrujenosti ter daje izčrpanim občutek moči,
  • omogoča daljše umsko delo brez utrujenosti,
  • učinkovito blaži živčno napetost,
  • pospešuje presnovo,
  • normalizira razvoj rasti pri otrocih,
  • pri ženskah blaži težave pred meno in po njej,
  • povečuje odpornost organizma proti boleznim,
  • povečuje rast in razvoj las,
  • deluje kot pomemben krvotvorni spodbujevalec,
  • dobro učinkuje pri zdravljenju revme,
  • učinkovito blaži težave, ki so povezane s srcem, jetri ali želodcem,
  • uravnava delovanje telesnih žlez,
  • deluje pozitivno pri odpravljanju posledic visokega krvnega tlaka in
  • deluje varovalno v primerih, ko je bil organizem izpostavljen preveliki dozi radiacijskega sevanja.

Kitajska medicina, v nasprotju z zahodno poudarja predvsem njegov učinek pri zaviranju procesov staranja v organizmu. Znano je tudi, da ga bolniki zelo dobro prenašajo.

Matični mleček uporabljajo tudi v kozmetiki, ker:

  • povečuje vitalnost epidermnih celic,
  • izboljšuje njihovo presnovo,
  • zmanjšuje količino razpadnih snovi, ki ostanejo v celici,
  • preprečuje denaturacijo fibroelastičnih tkiv in
  • zavira staranje kože.

SHRANJEVANJE

Matični mleček je zaradi svoje sestave zelo občutljiv. Škodijo mu vlaga, toplota, svetloba in kemična sredstva. Na zraku se suši in postane lepljiv, se strdi in dobi temno rumeno barvo. Čisti matični mleček zato shranjujemo v temnem prostoru pri temperaturi do 4°C. Na trgu se pojavlja tudi v liofilizirani obliki in kot takšen ni občutljiv na temperaturo, njegova kakovost pa ni veliko manjša od svežega. Poleg tega, ga lahko kupimo še v obliki kapsul, sirupov ali pa kot primešanega medu (1 do 3%). V slednjem je lahko dodan še propolis, cvetni prah, številni izvlečki rastlin, vitamini itd. V teh oblikah je za širšo potrošnjo bolj primeren, predvsem, ker ga ni potrebno shranjevati v hladilniku, kvaliteta pa tako ni vprašljiva.

UŽIVANJE MATIČNEGA MLEČKA

Resorbcija je najboljša če čisti matični mleček vzamemo na tešče, tako, da ga damo pod jezik in pustimo da se raztopi. Čez nekaj minut ponavadi občutimo blagodejno poživitev v telesu. Jemljemo ga s plastično ali leseno žličko (le v skrajni sili s kovinsko). Dnevni odmerek naj ne bi bil več kot 1g. Odrasli ponavadi jemljejo 300 do 500 miligramov mlečka na dan, pri otrocih pa so odmerki za polovico manjši. Pri zdravljenju je čas zdravljenja zelo različen, pač glede na stanje, s katerim imamo opraviti. Na splošno velja, da prej kot v mesecu dni ne smemo pričakovati učinka. Najbolje je, če se odločimo za dvomesečne kure in jih ponavljamo vsakih nekaj mesecev, izmenično s kurami cvetnega prahu.

 

ZANIMIVOSTI

Ličinke delavk uživajo matični mleček prve 2 do 3 dni, matici pa predstavlja edino hrano v življenju. V teh treh dneh, ko ličinka uživa le matični mleček doseže svoj maksimalen razvoj, saj svojo telesno težo poveča za 250 krat. Ličinka matice, ki uživa matični mleček celo obdobje rasti, pa se izleže 5 dni hitreje kot delavke in ko odraste je njena teža 2x večja od njihove. Življenjska doba delavk, ki se prehranjujejo s cvetnim prahom in medičino je približno 35-60 dni, medtem ko matica živi 5-6 let in je v tem obdobju izjemno plodna. Pari se samo enkrat v življenju, potem pa vseskozi zalega jajčeca. Na dan lahko zaleže tudi do 3000 jajčec, zaradi česar potrebuje izredno veliko energije, ki jo lahko dobi le z matičnim mlečkom.

 

ZAKLJUČEK

Matični mleček je svojevrsten čudež narave, ki med ljudmi še ni dovolj poznan. Prav bi bilo, da bi se vedenje o njem razširilo, vsaj bi si lahko skoraj vsakdo izboljšal katero izmed lastnosti, na katero blagodejno deluje. Na ta način bi se s trg z matičnim mlečkom povečal, od katerega bi imeli čebelarji lahko le koristi.