Cvetlični med

Okus in kvaliteta cvetličnega medu je odvisna predvsem od kvalitete travniških cvetlic, na katerih čebele zbirajo nektar.

Cvetlični med vsebuje veliko eteričnih olj, je raznolik in zato primeren tudi za otroke.

Pomaga srčnim bolnikom, bolnikom s težavami z dihali, celo pri ginekoloških boleznih …

Cvetlični med ima običajno izjemno poln okus, je bogat z vitamini, minerali in drugimi elementi vseh vrst. Cvetlični med je zelo dober pri krepitvi imunskega sistema, zato ga je dobro vsak dan preventivno pojesti vsaj eno žličko. Primeren je tako za najmlajše, kot tudi starejše.

V našem čebelarstvu ga uporabljamo tudi za izdelavo kremnega medu in vseh mešanic.

Cvetlični med prepoznamo po dokaj svetli barvi, prijetnemu vonju po sadju in medonosnih travniških cvetlicah. Njegov okus je srednje do močno, lahko tudi zelo sladek. Po večini je moten, le redkokdaj bister in hitro kristalizira. Kristalizacija je naraven pojav, ki ne povzroča kemičnih sprememb in ne vpliva na kakovost medu.

Cvetlični med je priljubljen tako pri odraslih kot tudi pri otrocih. Najpogosteje ga uživamo kot namaz na kruhu ali kot dodatek čaju, uporabite pa ga lahko tudi pri pripravi drugih, predvsem mlečnih jedi.

Običajno kristalizira relativno hitro, kristalizacija pa je lahko popolna ali pa delna z velikimi kristali.

Med lahko ponovno utekočinimo s segrevanje v topli vodi.