CVETLIČNI MED

Okus in kvaliteta cvetličnega medu je odvisna predvsem od kvalitete travniških cvetlic, na katerih čebele zbirajo nektar. Cvetlični med vsebuje veliko eteričnih olj, je raznolik in zato primeren tudi za otroke.

Pomaga srčnim bolnikom, bolnikom s težavami z dihali, celo pri ginekoloških boleznih …

Običajno ima izjemno poln okus, je bogat z vitamini, minerali in drugimi elementi vseh vrst. Cvetlični med je zelo dober pri krepitvi imunskega sistema, zato ga je dobro vsak dan preventivno pojesti vsaj eno žličko. Primeren je tako za najmlajše, kot tudi starejše.

Cvetlični med 730 g

Kremni med

V našem čebelarstvu ga uporabljamo tudi za izdelavo kremnega medu in vseh mešanic.

Prepoznamo ga po dokaj svetli barvi, prijetnemu vonju po sadju in medonosnih travniških cvetlicah. Njegov okus je srednje do močno, lahko tudi zelo sladek. Po večini je moten, le redkokdaj bister in hitro kristalizira. Kristalizacija je naraven pojav, ki ne povzroča kemičnih sprememb in ne vpliva na kakovost medu.

Ta med je priljubljen tako pri odraslih kot tudi pri otrocih. Najpogosteje ga uživamo kot namaz na kruhu ali kot dodatek čaju, uporabite pa ga lahko tudi pri pripravi drugih, predvsem mlečnih jedi.

Cvetlični med in kristalizacija

Veliko ljudi je še vedno mnenja, da če med kristalizira, da je z njim nekaj narobe. To je posledica dejstva, da je v trgovinah večinoma prisoten med v tekoči obliki, temu pa smo se v zadnjem obdobju večinoma prilagodili tudi čebelarji, na način, da kristaliziran med pred prodajo talimo.

Ob tem je potrebno poznati dejstvo, da naraven med po določenem času (skoraj vedno) kristalizira, zato so včasih med imenovali strd! Kristalizacija je zato povsem naraven proces, ki potrjuje, da je med kakovosten.

Kaj vpliva na hitrost kristalizacije?

Poleg vsebnosti in razmerja sladkorjev v medu na hitrost kristalizacije vplivajo temperatura in čas skladiščenja medu, vsebnost vode v medu in prisotnost kristalizacijskih jeder. Kristalizacijo medu pospešuje shranjevanje medu na temperaturi med 10 in 18 °C, nižje temperature shranjevanja pa proces kristalizacije upočasnijo. Ravno tako med, ki vsebuje manjšo vsebnost vode kristalizira hitreje, v primerjavi z medom, ki vsebuje več vode.

Velikokrat se dogodi tudi, da med kristalizira nepravilno. Če imate doma v kozarcu kristaliziran med in so se po kozarcu pojavile bele lise, nikar ne bodite zaskrbljeni. Takšna kristalizacija nastane v medu, ki ima zelo nizko vsebnost vode. Med kristalizacijska jedra se ujame zrak in površina postane bele barve (pojavu belih lis pravimo »cvet«). Pojav »cveta« velja za znamenje kakovostnega medu, saj gre za med z zelo nizko vsebnostjo vode.

Če vam kristaliziran med ni všeč in bi ga želeli utekočiniti, kozarec z medom položite za nekaj časa v vodno kopel, na največ 40 °C. Če je temperatura utekočinjanja previsoka se v medu poškodujejo ali celo uničijo toplotno občutljive sestavine kot so encimi, hormoni in toplotno občutljivi vitamini.

Cvetlični med običajno kristalizira relativno hitro, kristalizacija pa je lahko popolna ali pa delna z velikimi kristali.

Kristaliziran cvetlični med
Akcija!

Cvetlični med 730 g

Okus in kvaliteta cvetličnega medu je odvisna predvsem od kvalitete travniških cvetlic, na katerih čebele zbirajo nektar. Naše čebele ga nabirajo v neokrnjeni naravi kozjanskega parka, zato je po okusu izjemno bogat.

Cvetlični med vsebuje veliko eteričnih olj, je raznolik in zato primeren tudi za otroke.

Pomaga srčnim bolnikom, bolnikom s težavami z dihali, celo pri ginekoloških boleznih …

10,00

(2 mnenji strank)

Opis

Cvetlični med vsebuje veliko eteričnih olj, je raznolik in zato primeren tudi za otroke.

Okus in kvaliteta cvetličnega medu je odvisna predvsem od kvalitete travniških cvetlic, na katerih čebele zbirajo nektar. Naše čebele ga nabirajo v neokrnjeni naravi kozjanskega parka, zato je po okusu izjemno bogat.

Cvetlični med sodi med najbolj priljubljene vrste medu, ki ga čebele nabirajo po travnikih iz različnih vrst medovitih rastlin, pri čemer lahko prevladuje posamezna rastlina, na primer regrat. Je svetlo rumene do rjave barve, glede na vrsto rastlin(e) in dodatka mane. Ima srednje do precej intenzivna ter prijetena vonj in aromo po travniku in zeliščih.
Med dokaj hitro kristalizira, utekočinimo ga s segrevanjem do 40 stopinj C.

Več informacij o cvetličnem medu si lahko preberete na tej povezavi.

Dodatne informacije

Teža 1055 g
Dimenzije 9 × 9 × 22 cm

2 mnenji za Cvetlični med 730 g

  1. Marjana

    Med sem kupila zase, vendar mi ga je več kot polovico pojedel mož, ker mu je bil tako všeč 😉

  2. Špela

    Odličen med. Tudi otrokom je bil zelo všeč!

Podaj mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja