GOZDNI MED

Gozdni med je glede na izvor maninega izvora, običajno je mešanica smrekovega, kostanjevega in hojevega medu. Je bogat z eteričnimi olji, rudninskimi snovmi in minerali.

Slovenija ima zelo veliko gozda, zato gozd za čebele predstavlja glavni vir medenja. Po pridelavi kakovostnega gozdnega medu je Slovenija znana tudi drugod, zato številni tujci ob prihodu v Slovenijo iščejo temen gozdni med, ki ga je v nekaterih državah zelo težko najti.

Učinki gozdnega medu

Pomaga pri vnetju žrela in pri splošni krepitvi odpornosti ter pri kašlju. Je odličen med za mazanje, ker ne teče kot npr. akacijev ali cvetlični. Po barvi se razlikuje, v povprečju je razpon od svetlo rdeče rjave, do temno rjavo zelene barve. Ima močnejšo aromo od cvetličnih medov zato po njih posegajo zlasti odrasli.

Gozdni med vsebuje veliko rudninskih snovi, zato se priporoča za zdravljenje slabokrvnosti. Uživanje mešanice svežih sadnih sokov in gozdnega medu se še posebej priporoča slabokrvnim nosečnicam, doječim materam ter vsem, ki so izčrpani zaradi napornega dela ali različnih bolezni. Poleg tega pospešuje obnavljanje kosti in krvi. Krepi tudi odpornost organizma ter deluje proti vnetno. Krepi imunski sistem. Smrekov in hojev med se priporočata tudi pri težavah z dihali.

Gozdni med naše čebelice nabirajo v neokrnjeni naravi KOZJANSKEGA. Točimo ga kasneje v sezoni kot cvetličnega, običajno meseca junija in julija, velikokrat je to za naše čebele zadnja paša v sezoni. 

Gozdni med v svoji sestavi združuje najboljše, kar se skriva v gozdu. Okus in vonj je različen in odvisen glede na vrsto prevladujoče mane. V povprečju je precej intenzivnega vonja po smoli in sirupu smrekovih vršičkov. Poznavalci menijo, da ima zelo poln okus, ki je sladek in zelo prijeten. Posebej priljubljen je pri starejših.

Uporabljamo ga lahko kot sladilo ali za namaz. Poleg navedenega pa ga lahko uporabimo tudi pri pripravi različnih omak in polivkah. 

Gozdni med 730 g

Kristalizacija gozdnega medu

Običajno ima srednje hitro kristalizacijo. Kristali so lahko zelo drobni ali veliki in grobi. Barva kristaliziranega medu je svetlejša od ne kristaliziranega, lahko je  svetlo rjave barve. Poznano je dejstvo, da pri vsakem segrevanju medu do določene mere zmanjšamo njegove zdravilne lastnosti in to tudi v primeru, ko ga segrevamo na predpisan način, le do 40 stopinj Celzija. To je namreč temperatura, ki lahko poškoduje nekatere beljakovine in aminokisline z zdravilnimi učinki v medu. Zato kristaliziran med ne segrevamo nad 37 stopinj Celzija.

Gozdni med 340 g
Akcija!

Gozdni med 730 g

Gozdni med je večinoma maninega izvora, običajno je mešanica smrekovega, kostanjevega in hojevega medu. Je bogat z eteričnimi olji, rudninskimi snovmi in minerali.

 

10,00

(1 mnenje stranke)

Opis

Gozdni med čebele nabirajo na iglavcih, listavcih in na gozdni podrasti.
Je večinoma maninega izvora, običajno je mešanica smrekovega, kostanjevega in hojevega medu.

Vsebujejo mnogo rudninskih snovi, zato se priporočajo za zdravljenje slabokrvnosti.
Uživanje mešanice svežih sadnih sokov in medu se posebej priporoča slabokrvnim nosečnicam, doječim materam, pri vnetju žrela ter vsem, katerih organizem je izčrpan zaradi napornega dela ali bolezni.

Je odličen za mazanje, ker ne teče kot npr. akacijev, cvetlični, lipov in kostanjev med. Po barvi se silno razlikuje od svetlo rdeče rjave do temno rjavo zelene. Naš gozdni med čebele nabirajo na območju kozjanskega parka natančneje na Veterniku in okoliških gozdovih.

Dodatne informacije lahko najdete na tej https://povezava 1 ali povezavi 2.

 

Dodatne informacije

Teža 1055 g
Dimenzije 9 × 9 × 22 cm

1 mnenje za Gozdni med 730 g

  1. cebela13

    Vaš gozdni med mi je zelo všeč! Spominja me na med, ki smo ga včasih kot otroci jedli pri točenju medu.

Podaj mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja