Čebelarjeva opravila v decembru

Ta mesec pri čebelah nimamo veliko dela. Pomembno je, da stojišča redno obiskujemo in čebelam zagotavljamo potreben mir. Poleg tega v tem mesecu opravimo zimsko zatiranje varoj po navodilih veterinarjev, če tega nismo opravili v novembru. December je namenjen trženju čebeljih pridelkov.

Zlasti se prodaja poveča, ko se temperature spustijo pod ledišče in imamo ljudje več težav s prehladi, gripami … Kupce moramo pričakati dobro pripravljeni. To je precej odvisno od tega, koliko viškov medu imamo in kako ga nameravamo prodati. Ali trgovcem na debelo ali neposredno kupcem. Pri slednjem je dosežena veliko boljša cena, vendar od nas zahteva dodatno delo, čas in urejen prostor za ta namen oz. stojnico. V našem čebelarstvu vse pridelke tržimo neposredno kupcem, pri tem so zelo pomembni individualni in skupinski obiskovalci, ki obiščejo naše čebelarstvo.

Čebelarski turizem

Od leta 2016 je naše čebelarstvo certificirani ponudnik čebelarskega turizma. Vključeni smo v lokalno ponudbo območja in zato nas v poletnih in predvsem jesenskih mesecih kar pogosto obiščejo različni obiskovalci. Pri predstavitvi čebelarstva se vsaki skupini prilagodim, da jim predstavim tisto, kar jih najbolj zanima. Nemalokrat me vprašajo o nizkocenovnem medu v trgovinah in kakšen med je to. V odgovoru jim okvirno predstavim globalni trg medu, različne kakovosti medu, potvarjanje medu ter zakaj se potvorbe pojavljajo na trgu. Povem tudi, da v Evropi med sodi med prvih sedem izdelkov, kjer so najpogosteje ugotovljene potvorbe. Glavni razlog za to je, da globalno želimo pojesti več medu, kot smo ga zmožni pridelati. Z dvigovanjem standarda v določeni regiji, državi se dviguje tudi poraba medu, to pa izkoriščajo nekateri trgovci na debelo z medom. Zato bi bilo potrebno v preverjanje izvora medu vključiti natančnejše metode, ki bi v večji meri zagotavljale, da je na trgovskih policah le med, ki je proizvod čebel.

Med se odlično poda k nekaterim drugim izdelkom, ki krepijo zdravje v zimskih mesecih. V tem primeru k domačim čajem.

Degustacija različnih vrst medu

Ob obisku obiskovalcem ponudimo degustacijo različnih vrst medu in drugih izdelkov. Želimo si namreč, da vsak obiskovalec za svoj okus najde najprimernejšo vrsto medu ali izdelek. Verjamem namreč, da če bo z njim zadovoljen, se bo rad vračal in postal redna stranka. S tem se razvija tudi poseben odnos, zaupanje, med stranko in prodajalcem. Med drugim se ob vsakem obisku povečuje obveščenost kupcev o medu, zaradi česar ga potem razne medijske afere ne vznemirijo tako močno kot sicer.

Obisk družin

Iz Term Olimia naše čebelarstvo vse pogosteje obiskujejo družine z majhnimi otroki. Tem obiskovalcem ni glavni namen nakup čebeljih izdelkov, ampak spoznavanje čebel, čebelarstva na čim zabavnejši način. Starši ocenjujejo kakovost obiska pogosto po tem, kako zadovoljni so njihovi otroci. Zato se jim pri obisku prilagodim in jih popeljem skozi čebelnjak, predstavim, kako poteka točenje medu, pokažem čebele v panju in za steklom ter jim ob koncu nudim ogled čebelarskih filmov z virtualnimi očali. Pogosto je to tista izkušnja, ki otrokom ostane v spominu dlje časa. Verjamem, da se bodo mnogi od njih v prihodnje vrnili in mogoče kupili kakšen kozarec medu.

Različna ponudba čebeljih pridelkov za skupinske in posamične obiskovalce v našem čebelarstvu

Čebelarska opravila

V mesecu decembru se v našem čebelarstvu lotimo predvsem žičenja satnikov. To je pogosto družinsko opravilo ob dolgih zimskih večerih. Opravilo ni težavno, vzame pa relativno veliko časa, ki ga v sezoni pogosto primanjkuje. Da delo poteka hitreje in preprosteje, žice na pravo dolžino narežemo vnaprej in jih umestimo v 2 m dolgo žlebasto vodilo za električne žice. Dela se lotimo v dnevni sobi ob družinskem pogovoru in/ali gledanju televizije. Zabijanje žebljičkov opravimo kasneje v delavnici, samo napenjanje žice pa tik pred vtiranjem satnic, ki se ga lotimo v naslednjih mesecih, ko je vreme toplejše.

Zaključek

Pred nami so božični prazniki in prehod v novo leto. V tem času pogosto delamo načrte za prihodnje obdobje. Pri tem je dobrodošlo, da nam je poznano, kaj se je v čebelarstvu pripetilo v zadnjih desetletjih in da se zavedamo, da se v čebelarstvu spopadamo s čedalje več izzivi. Čebelarstvo je kmetijska panoga, v kateri se moramo prilagajati okolju in pašnim virom, ki so ob intenzifikaciji kmetijstva na nekaterih območjih vse manjši. Če je v soseščini že veliko čebelarjev in čebel, ni odveč iskanje manj obremenjenih lokacij, ki čebelam zagotavljajo boljšo pašo. Čeprav čebele niso omejene pri obiskovanju pašnih virov v primerjavi z domačimi živalmi, je okolje, ki ga obiskujejo čebele podobno pašniku, ki, če je preveč živali, ne more nuditi zadosti paše za preživetje vseh.

Zadovoljni obiskovalci po obisku našega čebelarstva

 
0