Pik čebele

Pik čebele

Pik čebele ni prijeten. Pa ste se že kdaj vprašali, zakaj vas je pravzaprav pičila čebela?

Ali vas je kdaj pičila čebela , ki ste jo videli letati s cveta na cvet? Ne, ta čebela ne piči. No, razen če jo pohodimo, stisnemo ali kako drugače ogrozimo njeno življenje in če se mora braniti. Tako kot nas piči osa, če jo pohodimo, kot nas ugrizne kača ali pes, če ju dražimo. Sicer pašna čebela redkeje piči, kajti njena poglavitna naloga je letati s cveta na cvet, prenašati cvetni prah in na ta način opraševati rastline ter nabirati sladke tekočine, iz katerih panjske čebele naredijo med.

Lahko zaupate, da je med, ki ga kupite, čist, neoporečen in najboljše kakovosti.

Kaj pa, če se preveč približamo čebelnjaku?

Takrat lahko kaj hitro staknemo celo več pikov čebela. Ob čebelnjaku svoje delo opravljajo stražarke, ki varujejo svoj dom, svoj zarod in hrano, ki je v družini nikoli ne manjka. Če se družini preveč približamo, se čebele čutijo ogrožene in nas lahko pičijo. Ker se ob piku sproščajo alarmne snovi (feromoni), te pritegnejo še več čebela, ki pomagajo braniti svoj dom.
 
Seveda pa so naše čebele zelo mirne, kar smo dosegli s selekcijo na njihovo mirnost 😉

Lahko zaupate, da je med, ki ga kupite, čist, neoporečen in najboljše kakovosti.

Kako ukrepati ob piku čebele?

Če nas piči čebela, čim prej odstranimo želo, da se sprosti čim manjša količina strupa. Previdno ga izpraskamo z nohtom ali noževo konico (ne odstranjujemo ga s pinceto, da ne bi iztisnili v rano še več strupa), svetujejo na spletni strani Pomurskih lekarn. Če smo daleč od doma in nimamo s seboj ustreznega pripravka, lahko poskusimo tudi s slojem sode bikarbone, ki ublaži srbenje, strup pa nevtraliziramo s kisom ali limoninim sokom.

Osebe, ki vedo, da so alergične na čebelje pike, morajo nemudoma

poklicati zdravniško pomoč, da dobijo injekcijo ali zdravila v obliki tablet.

Mesto vboda lahko speremo tudi z večjo količino vode. Prizadeto mesto moramo hladiti, saj s tem zmanjšamo vnetno reakcijo in upočasnimo prodiranje strupa v krvni obtok, svetuje Potočnik Benčičeva.

Mesto vboda namažemo z mazilom za blaženje vnetne reakcije, ki se dobi v lekarni brez recepta (gel z antihistaminiki, aloe vera, arnika, kamilica …). Novejši pripravki vsebujejo amonijak, ki nevtralizira strup in tako prepreči alergijsko reakcijo. Prav tako je dobrodošel pripravek iz kalcija, ki ga stopimo in popijemo, svetujejo iz lekarn.

Lahko zaupate, da je med, ki ga kupite, čist, neoporečen in najboljše kakovosti.

0