Lipov med

Lipov med je v tekočem stanju je rumene barve z zelenkastim, opalnim odsevom. Strdi se relativno hitro.

Diši prijetno po lipovem cvetju in je poleg akacijevega medu, idealen med za sladkanje čajev, ker nima izrazitega okusa in se hitro raztopi.

Lastnosti lipovega medu

Tako kot ostali medovi, ta med pomaga pri prehladu in izkašljevanju. Izmed vseh medov je najbolj baktericiden. Deluje antiseptično in pomirjujoče.

Je svetlo rumene barve z zelenim odtenkom. Ima svež vonj po lipovem cvetju, mentolu, limonini lupini. Lahko je nektarnega ali maninega izvora, zato ima značilnosti obeh. V primeru nektarnega izvora hitro kristalizira, sicer nekoliko počasneje. Ker ni presladek in ima značilno osvežilno aromo, ga uporabimo tudi v kulinariki.

Lipov med diši prijetno po lipovem cvetju in je poleg akacijevega medu idealen med za sladkanje čajev, ker nima izrazitega okusa in se hitro raztopi.

Izvor lipovega medu

V Sloveniji prevladujeta dve vrsti lip. To sta lipa in lipovec. Čebele na njih naberejo sladko medičino ali mano. Iz posušenega cvetja si lahko pripravimo okusen lipov čaj s specifičnim okusom in aromo.

Lipa
  • Lipa cveti v prvi polovici junija
  • Lipa nudi manjše količine nektarja
Lipovec
  • Lipovec cveti približno dva tedna pozneje
  • Lipa v povprečju nudi večje količine nektarja

Senzorične lastnosti lipovega medu

Videz
Barva svetla do srednje, rumena, rumenorjava, jantarna barva

Vonj
Intenzivnost: oster po mentolu.

Okus
Sladkost: srednja
Kislost: slaba
Grenkost: nezaznavna do srednja
Obstojnost: dolga

Aroma
Opis: sveža okus po mentolu, po lipovem čaju, lipovem cvetju
Intenzivnost: močna rahlo trpkega okusa, dolgo obstojna.

Namig za uporabo: Zajtrk s kosmiči, domačim jogurtom in žličko medu je odličen začetek dneva, posebna sladkoba, ki jo ustvarja med pa je dobra izbira tudi pri pripravi različnih sladic.

Naši najbolj prodajani izdelki lipovega medu

Prijavite se na E-novice

Bodite na tekočem z našimi informacijami in akcijami

Prijavite se na e-novice in prejmite KODO za brezplačno dostavo!

S prijavo se strinjate, da boste na vneseni e-naslov prejemali občasne e-novice.

0