Akacijev med

Akacijev med

Akacijev med je pri nas zelo priljubljen, zlasti radi ga imajo otroci. V Sloveniji ga ob določenih letih pridelamo več kot 500 ton. Na žalost so takšna leta vse redkejša, predvsem zaradi pozeb, ki v veliki meri prizadenejo cvetove akacije, da ne medijo.
Akacija cveti od začetka do konca meseca maja. Najprej zacveti akacija na Primorskem, nazadnje pa akacija na Goričkem.
V času cvetenja so optimalne nočne temperature nad 10 stopinj celzija, dnevne pa nad 16 stopinj celzija.
Na tej paše se čebele dobro razvijejo in zato bolje izkoristijo kasnejše paše.

Akacijev med je pri nas zelo priljubljen, zlasti radi ga imajo otroci. V Sloveniji ga ob določenih letih pridelamo več kot 500 ton. .

Kemijska struktura akacijevega medu

Kemijska struktura akacijevega medu je zelo enostavna in hitro razgradljiva, zato je dober je za blaženje prebavnih motenj, pomirja in uravnava presnovo, blaži vnetja ter skrbi za uravnoteženje celotnega telesa. Ker ima visoko vsebnost fruktoze, je primeren tudi za diabetike, jedo pa ga lahko tudi otroci mlajši od treh let (ne pozabit, da niso vsi medi primerni za otroke!).

Akacijev med je dober je za blaženje prebavnih motenj, pomirja in uravnava presnovo, 

Senzorične lastnosti

Videz:
Barva: Je zelo svetle barve, od skoraj brez barve do slamnato rumene. Ob uporabi deviškega satja iztočimo skoraj brezbarven med. Vsak temnejši odtenek je znak, da čebele nektarja niso nabirale samo na akaciji, ampak tudi na drugih rastlinah.

Bistrost: Vedno je bister, le redkokdaj je nekoliko opalescenten.
Kristalizacija: Ostaja v tekočem stanju, ne kristalizira.

Vonj:
Opis: Značilen je vonj po deviškem satju, svežem vosku, akacijevem cvetju, cvetju sadnih rastlin, svežem sadju (jabolka). Lahko zaznamo vonj po kuhani hruški, sveži slami, sveže pokošeni travi, zmečkanem listju.
Intenzivnost: Vonj je zelo šibek, neizrazit. Premočan vonj je napaka, ker kaže na navzočnost drugačnega nektarja.

Aroma:
Obstojnost: Je šibka do srednja.
Opis: Zaznavna je aroma po deviškem satju, svežem vosku, akacijevem cvetju; občasno po cvetju sadnih rastlin, cvetlična (vijolice, vrtnice), sadežna po jabolkah, hruškah, lahko po vanilji, smetanovih bonbonih, svežem maslu, sveži slami.
Intenzivnost: Je zelo šibka.

Okus:
Obstojnost: Je srednja do dolgotrajna.
Intenzivnost:
sladek: srednje do močno,
kisel: nič do šibko.

Akacijev med imajo zlasti radi otroci in mladi po srcu!

Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo.

V našem čebelarstvu smo ponosni, da naš akacijev med nosi blagovno znamko Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo.

Smo ponosni pridelovalci SLOVENSKEGA MEDU Z GEOGRAFSKO OZNAČBO!

0