Akacijev med

V Sloveniji ob določenih letih pridelamo več kot 500 t akacijevega medu. Na žalost so takšna leta vse redkejša, predvsem zaradi pozeb, ki v veliki meri prizadenejo cvetove akacije, da ne  medijo. 
Akacija cveti od začetka do konca meseca maja. Najprej zacveti akacija na Primorskem, nazadnje pa akacija na Goričkem. 
V času cvetenja so optimalne nočne temperature nad 10 stopinj celzija, dnevne pa nad 16 stopinj celzija.
Na tej paše se čebele dobro razvijejo in zato bolje izkoristijo kasnejše paše.

Kemijska struktura

Kemijska struktura akacijevega medu je zelo enostavna in hitro razgradljiva, zato je dober je za blaženje prebavnih motenj, pomirja in uravnava presnovo, blaži vnetja ter skrbi za uravnoteženje celotnega telesa. Ker ima visoko vsebnost fruktoze, je primeren tudi za diabetike, jedo pa ga lahko tudi otroci mlajši od treh let (ne pozabit, da niso vsi medi primerni za otroke!).