Cvetlični med

Cvetliči med

Okus in kvaliteta cvetličnega medu je najbolj odvisna od travniških cvetlic, na katerih čebele zbirajo medičino oz. nektar. Cvetlični med vsebuje veliko eteričnih olj, je zelo raznolik in primeren tudi za otroke.

Med drugim pomaga srčnim bolnikom, bolnikom s težavami z dihali in celo pri ginekoloških težavah.

Običajno ima izjemno poln okus, je bogat z vitamini, minerali in drugimi elementi. Cvetlični med je zelo dober pri krepitvi imunskega sistema, zato ga je dobro vsak dan preventivno pojesti vsaj eno žličko. Primeren je tako za najmlajše, kot tudi starejše.

Cvetlični med pomaga srčnim bolnikom, bolnikom s težavami z dihali in celo pri ginekoloških težavah.

Kremni med

V našem čebelarstvu cvetlični med uporabljamo za pripravo kremnega medu, ki je osnova za izdelavo vseh mešanic.

Prepoznamo ga po dokaj svetli barvi, prijetnemu vonju po sadju in medonosnih travniških cvetlicah. Njegov okus je srednje do močno, lahko tudi zelo sladek. Po večini je moten, le redkokdaj je bister in hitro kristalizira.

Kristalizacija je naraven pojav, ki ne povzroča kemičnih sprememb in ne vpliva na kakovost medu.

Ta med je priljubljen tako pri odraslih kot tudi pri otrocih. Najpogosteje ga uživamo kot namaz na kruhu ali kot dodatek čaju, uporabite pa ga lahko tudi pri pripravi drugih, predvsem mlečnih jedi.

Kristalizacija je naraven pojav, ki ne povzroča kemičnih sprememb in ne vpliva na kakovost medu.

Cvetlični med in kristalizacija

Veliko ljudi je še vedno mnenja, da če med kristalizira, da je z njim nekaj narobe. To je posledica dejstva, da je v trgovinah večinoma prisoten med v tekoči obliki, temu pa smo se v zadnjem obdobju večinoma prilagodili tudi čebelarji, na način, da kristaliziran med pred prodajo talimo.

Ob tem je potrebno poznati dejstvo, da naraven med po določenem času (skoraj vedno) kristalizira, zato so včasih med imenovali strd! Kristalizacija je zato povsem naraven proces, ki potrjuje, da je med kakovosten.

V skandinavskih državah, kupci zelo pogosto posegajo po kristaliziranem medu, ker jim je to dokaz, da med NI potvorjen.

Kaj vpliva na hitrost kristalizacije medu?

Poleg vsebnosti in razmerja sladkorjev v medu, na hitrost kristalizacije vplivajo temperatura in čas skladiščenja medu, vsebnost vode v medu in prisotnost kristalizacijskih jeder. Kristalizacijo medu pospešuje shranjevanje medu na temperaturi med 10 in 18 °C, nižje temperature shranjevanja pa proces kristalizacije upočasnijo. Ravno tako med, ki vsebuje manjšo vsebnost vode kristalizira hitreje, v primerjavi z medom, ki vsebuje več vode.

Velikokrat se dogodi tudi, da med kristalizira nepravilno. Če imate doma v kozarcu kristaliziran med in so se po kozarcu pojavile bele lise, nikar ne bodite zaskrbljeni. Takšna kristalizacija nastane v medu, ki ima zelo nizko vsebnost vode. Med kristalizacijska jedra se ujame zrak in površina postane bele barve (pojavu belih lis pravimo »cvet«). Pojav »cveta« velja za znamenje kakovostnega medu, saj gre za med z zelo nizko vsebnostjo vode.

Če vam kristaliziran med ni všeč in bi ga želeli utekočiniti, kozarec z medom položite za nekaj časa v vodno kopel, na največ 40 °C. Če je temperatura utekočinjanja previsoka, se v medu poškodujejo ali celo uničijo toplotno občutljive sestavine kot so encimi, hormoni in toplotno občutljivi vitamini.

Cvetlični med običajno kristalizira relativno hitro, kristalizacija pa je lahko popolna ali pa delna z velikimi kristali.

Če vam kristaliziran med ni všeč in bi ga želeli utekočiniti, kozarec z medom položite za nekaj časa v vodno kopel, na največ 40 °C

 
1